11 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Eνα παιδί μετράει τα άστρα, σε κάποια γειτονιά μετράει τα παιχνίδια του και σε άλλες  μεριές του πλανήτη δεν ξέρει καν να μετράει τις πληγές του, τις νιώθει...

Η γιαγιά μου συνηθίζει να λέει: «Τα μάτια των παιδιών είναι γελαστά γιατί βλέπουν αγγελάκια». Όμως, τα μάτια κάποιων παιδιών δακρύζουν από την απόγνωση, τον πόνο, την ανέχεια, την καταπίεση, την ορφάνια.

 Ο 20ός αι. τούς στέρησε το χαμόγελο, το όνειρο, την πατρίδα, ίσως ακόμη τους έκλεψε βίαια την ίδια τους τη ζωή.

Ο 21ος; Η υποχρέωσή μας απέναντι στα παιδιά του κόσμου, για να διώξουμε την τυραννική σκιά που εμείς τους «χαρίσαμε», ταυτίζεται με την υγεία, τα ανέμελα χρόνια, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την οικογενειακή σταθερότητα, την εξάλειψη της βίας, την απαγόρευση της εργασίας σ' αυτή την ηλικία και της εκμετάλλευσης.


Ας ζητήσουμε συγνώμη σε 225 εκατομμύρια παιδιά που δεν πηγαίνουν στο σχολείο, σε 200 εκατομμύρια παιδιά που δεν τρέφονται σωστά.

Η μείωση της φτώχιας δεν είναι ένα όνειρο απατηλό. Αυτό το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικό, φυσικά αν βάλουμε όλες τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο αύριο σε παιδιά και ανθρώπους που το στερούνται. Ο σκοπός  μας είναι  να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους. Υπάρχουν 4 τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια.

Ο 1ος τρόπος είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βελτιώσουν μόνοι τους τη ζωή τους εξασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους και με το να βασίζονται στον εαυτό τους.

Ο 2ος τρόπος είναι να συνεργαστούν όλοι όσοι μοιράζονται το ίδιο όραμα αλλαγής και βελτίωσης των συνθηκών ζωής των ανθρώπων στις φτωχές χώρες της γής.

Ο 3ος τρόπος είναι να πιέσουμε τους διεθνείς οργανισμούς και τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων να λάβουν υπόψη τους τις ανάγκες των φτωχών στον τρόπο με τον οποίο θα φτιάξουν την πολιτική τους και να ευαισθητοποιήσουμε ιδιωτικούς φορείς απέναντι στο οξύ πρόβλημα της φτώχιας.

Ο 4ος τρόπος είναι να προσπαθήσουμε  ώστε να  υπάρχει  ισότητα μεταξύ των δύο φύλλων. Ετσι οι γυναίκες θα συμμετέχουν στην πολιτική και οικονομική ζωή της κοινότητας.

Όλα αυτά προσπαθεί να τα εφαρμόσει η Actionaid, μια ομάδα που μάχεται για ένα κόσμο απαλλαγμένο από την ανέχεια και την εξαθλίωση δημιουργώντας τοπικές και διεθνείς προϋποθέσεις, που θα επιτρέψουν  στους φτωχούς ανθρώπους να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους. Ενα παράδειγμα είναι οι Νταλίτ. Οι Νταλίτ θεωρούνται άνθρωποι χαμηλότερης κοινωνικής τάξης και ακάθαρτοι από τους υπόλοιπους ανθρώπους και δεν  πρέπει να τους αγγίζουν. Κάθε χρόνο η  Actionaid  συνεργάζεται για να διασφαλίσει χρήματα, τα οποία αξιοποιούνται με τον αποτελεσματικότερο τρόπο για τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Η εκπαίδευση είναι βασικό  ανθρώπινο δικαίωμα και αποτελεί  παράγοντα προόδου και ανάπτυξης του ανθρώπου. Με την εκπαίδευση οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους και να βελτιώσουν τις συνθήκες στις οποίες ζουν. Όλοι  πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση. Σήμερα 125.000.000 παιδιά δεν πήγαν σχολείο και 150.000.000 παιδιά το εγκατέλειψαν πριν μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν.  Το 50% των ενηλίκων στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν ξέρουν να διαβάζουν και να γράφουν. Ετσι το μήνυμα που πρέπει να  φωνάξουμε και να ακούσουν  τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων "ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"

Μαϊτού Ιωάννα Α1

 

  Η χρησιμοποίηση των παιδιών

Ακόμα ένα σημαντικό δικαίωμα των παιδιών είναι η ανεξαρτησία τους και η μη χρησιμοποίησή τους από τους σκληρούς και βάναυσους ανθρώπους. Παλιότερα τα παιδιά τα ανάγκαζαν να δουλεύουν πολλές ώρες την ημέρα. Τώρα όμως τα παιδιά διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους , θεωρήθηκαν ανεξάρτητα άτομα τα οποία για να φτάσουν στην ωριμότητα πρέπει να ακολουθήσουν μια δική τους εξέλιξη με ιδιαίτερα στάδια. Επίσης ερευνήθηκε το θέμα των ποινών και καταδικάστηκαν οι σωματικές ποινές. Ετσι η παιδαγωγική μπήκε σε νέες βάσεις πιο ανθρωπιστικές και πιο στέρεες. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά κατάφεραν να διεκδικήσουν την ελευθερία τους και την ανεξαρτησία τους πετυχαίνοντας ακόμα ένα μεγάλο βήμα!!!

Εκπαίδευση παιδιών

Τα παιδιά  στην Ινδία δεν έχουν δικαίωμα στη μόρφωση. Η  NIDAN  ξεκίνησαν 11 κέντρα άτυπης εκπαίδευσης για παιδιά που αργότερα γίνονται δεκτά σε κανονικά σχολεία. Γράφτηκαν 150 παιδιά κυρίως Νταλίτ  (άνθρωποι που περιφρονούνται από το κοινωνικό σύνολο) και κορίτσια  σε κυβερνητικά δημοτικά σχολεία. Παρότρυναν τους δασκάλους να σταματήσουν τις διακρίσεις σε βάρος παιδιών με αναπηρίες. 2.500 χιλιάδες παιδιά  από τις παραγκουπόλεις έδωσαν στην κοινότητα ένα μάθημα κοινωνικών αξιών μέσω ενός διαγωνισμού που διοργανώθηκε για αυτά  με  θέμα την αρμονία της κοινότητας. 27 παιδιά ρακοσυλλεκτών γράφτηκαν σε κανονικά σχολεία. 50 έφηβοι συμμετείχαν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης για να αναπτυχθεί ένα ισχυρό δυναμικό στελεχών που θα εργαστεί  για τη βελτίωση της ζωής στις παραγκουπόλεις , να μάθουν τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς και πως θα εξασφαλίζουν την υγεία τους.

Ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία με το σύνθημα "Εκπαίδευση για Όλους " κατά την οποία όλα τα παιδιά στα χωριά γράφτηκαν στα πρωτοβάθμια σχολεία. Οι επιτροπές ανάπτυξης των χωριών έχουν ξεκινήσει αυτή την εκστρατεία. Περισσότερα από 157 παιδιά παρακολουθούν πλέον τακτικά τα μαθήματα. Ακόμη ξεκίνησαν 10 επιτροπές ανάπτυξης  χωριών καταγραφή των γεννήσεων με προοπτική να παρασχεθεί υποχρεωτική εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.

Καράβα Ιωάννα Α1

 

 Κεντρική σελίδα  e-εφημερίδα